HomeNieuws, informatieMartijn Kloosterman; Van zeilkamp naar WK!

Martijn Kloosterman; Van zeilkamp naar WK!

martijnkloosterman

 

Martijn Kloosterman is al jaren een uitstekende zeilinstructeur bij Zeilschool De Morra. Het zeilen is nu een enigszins uit de hand gelopen hobby. Hieronder zijn verhaal;

Toen ik op 13-jarige leeftijd op zeilkamp werd gestuurd door mijn ouders, kon ik niet voorspellen dat ik nu op mijn 21ste iedere week op het water train en veel wedstrijden zeil. Op het moment dat ik naar mijn eerste zeilkamp vertrok, verklaarde ik mijn ouders namelijk voor gek. Ik kon al wel wat zeilen: “waarom zou ik dan nog op zeilkamp moeten?” Gelukkig bleek het alles behalve ‘stom’ te zijn en ben ik vele jaren iedere zomer op zeilkamp geweest.

Na een aantal jaren cursist te zijn geweest, leek het mij ook wel interessant om instructeur te worden. Dit was makkelijker gezegd dan gedaan, want zo’n instructeurs-opleiding is niet gemakkelijk. Tijdens mijn opleiding kregen we te maken met veel slecht weer en harde wind, maar daarmee heb ik wel mijn CWO-4 glansrijk gehaald! Ik was redelijk jong (16) toen ik als instructeur begon. Ik vond het fantastisch om ineens als instructeur te worden gezien.

Via mijn vader kwam ik in contact met Zeilschool de Morra. Aangezien ik veel vrije tijd had na mijn eindexamen, ben ik daar een paar jaar geleden, in het  voorjaar, als instructeur aan de slag gegaan. Dit kwam niet gek uit voor Charlotte van de Morra: die kan altijd wel instructeurs gebruiken. Omdat ik de watersport zo te gek vind, heb ik voor het CIOS ‘watersport’ gekozen. Een echte sportopleiding georiënteerd op de watersport en dan met name zeilen. Door deze studie heb ik bij vele zeilscholen mogen kijken, maar gelukkig heb ik mijn eindstage bij de Morra mogen doen. Inmiddels ben ik met het i-4 traject bij de Morra begonnen, dat houdt in dat je een opleidende rol krijgt bij de zeilschool. Je verzorgt trainingen en begeleidt beginnende instructeurs bij het lesgeven. Daarnaast zit ik sinds vorig jaar in Team Heiner ‘pups’; een jeugd programma voor jongeren onder de 23 jaar, die de ambitie hebben om onder professionele leiding door te breken in het ‘grote boten circuit’. Dit gebeurt allemaal bij Team Heiner in Lelystad. Bij Team Heiner ‘pups’ varen we in verschillende boten zoals de Maxfun 35 en de J-109. Afgelopen jaar hebben we hiermee veel wedstrijden in Nederland gevaren. Vanaf dit jaar nemen we ook deel aan internationale zeilwedstrijden, waaronder de bekende ‘Cowes Week’ in Engeland. Dit betekent dat we het hele jaar, ook in de winter, hard trainen.

Om het rijtje helemaal compleet te maken heb ik vorig jaar ook mijn debuut gemaakt op de ‘Extreme Ways’, een Xp38 onder Amerikaanse vlag. Hiermee heb ik mijn eerste WK gezeild. Voor komend jaar staan er voor mij nog heel veel leuke en bijzondere wedstrijden aan te komen. Gelukkig heb ik daarnaast ook nog tijd om jonge enthousiaste cursisten een supertoffe zomervakantie te geven!

Zo zie je maar, ik ben mijn ouders dankbaar dat ze mij 8 jaar geleden voor het eerst naar een zeilschool hebben gestuurd!

 

Blijf per e-mail op de hoogte!

Door je aan te melden voor de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws over zeilschool de Morra:
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Hiswa-logo CWO-logo