HomeNieuws, informatieFANATIEK EN GEDREVEN door Peter Kloosterman

FANATIEK EN GEDREVEN door Peter Kloosterman

peter kloosterman

In juni 1964, 3 maanden oud, maakte ik mijn eerste watersportervaring mee. Om nu te zeggen dat ik mij dat nog kan herinneren…nee, maar de foto’s van deze gebeurtenis zijn er gelukkig nog wel.

Vanaf dat eerste moment in 1964 ben ik verslaafd aan de water- en zeilsport. De eerste jaren waarschijnlijk onbewust, maar naar mate de jaren verstreken toch steeds bewuster. Met mijn ouders altijd meegevaren tot ongeveer mijn 17e en daarbij altijd met bij-bootjes aan het rommelen geweest. Op mijn 17e mijn eerste eigen zeilboot, een 16 m², aangeschaft. Moet er wel bij zeggen dat hij mede gefinancierd werd door mijn toenmalige vriendin, nu mijn echtgenote. Na deze 16m² volgden een Kolibrie 5,60, een Neptune 26 AK en een Malö 40. Deze laatste hebben we inmiddels al weer 16 jaar in ons bezit.

Onze kinderen, twee jongens van 21 en 16 jaar jong, hebben we uiteraard ook altijd meegenomen. De geschiedenis herhaalt zich hierbij. Beide waren zij 6 en 5 maanden oud bij hun eerste aanmonstering en ook zij hebben mogen genieten van de diverse bij-bootjes.

Inmiddels verblijf ik zelf dus al ruim een halve eeuw op het water en moet constateren dat ik de laatste jaren fanatieker met de zeilsport bezig ben dan ooit. Zo’n 6 jaar geleden zochten we voor onze personeelsvereniging een zeilactiviteit. Via wat omzwervingen kwamen we uit op zeilschool De Morra waar een bedrijvencompetitie op de woensdagavonden werd gezeild in een Tirion 21: de Tirioncup. Na een proefavondje meezeilen waren we verkocht. Wedstrijdzeilen gaf een extra dimensie aan de zeilsport en daarbij nog erg leerzaam en gezellig.

De Tirioncup, 6 woensdagavonden verdeeld over het jaar, met gemiddeld  10 andere Tirions de strijd aan gaan op het Morra-meer. Meestal 3 wedstrijdjes per avond.  Aan het eind van het seizoen op zaterdag de finaledag. Op deze dag werd de winnaar bekend en gekroond tot Tirioncup kampioen van dat jaar.

Het eerste jaar, 2010, was wel even wennen. Ik dacht altijd al, dat ik fanatiek was met zeilen. Op mijn eigen boot geldt namelijk altijd al het motto: ‘zodra er twee zeilboten dezelfde kant op zeilen is er sprake van een wedstrijd.’ Dit resulteert dus altijd in het zoeken van een tegenstander op het water, kijken of wij hem kunnen inhalen. Schoot wat strakker, schoot was losser, allemaal aan lei gaan zitten… populair maakte ik mij daar aan boord niet mee. Meestal kwam na enige tijd de opmerking: “is dat nu wel nodig”, “kunnen we nu eerst niet even lekker gezellig koffie drinken” of “ik zit net zo lekker aan deze kant.”

Ik werd op mijn eigen boot meestal als te fanatiek benoemd.

Een watje was ik de eerste keer bij de Tirioncup! Tirionzeilers zijn fanatiek, gedreven en continu zoekend naar optimale trim. Ze vechten om iedere centimeter bij de boei en in het wedstrijdveld. Daarbij blijven ze echter vriendelijk en glimlachen ze voortdurend naar elkaar. Verkeerde manoeuvres, discussies over wie wel of geen voorrang had, worden niet op het water bevochten, maar pas na de wedstrijd aan de bar, met een biertje of een Berenburg.

Inmiddels hebben we na die eerste keer al heel wat wedstrijdjes gevaren tijdens de Tirioncup, de HT-race, de Sneekweek en het Kruis van Heeg en niet geheel onverdienstelijk. Op mijn werkkamer thuis staan diverse bewijzen van  behaalde overwinningen, tweede en derde prijzen. Inmiddels bestaat de Tirioncup niet meer, maar hebben we Zeilclub de Morra opgericht. Vanaf april tot december, elke woensdagavond lekker even een wedstrijdje zeilen. Fanatiek…? Het feit blijft nu eenmaal zo, dat ongeacht in welke zeilboot: zodra er twee zeilboten dezelfde kant op zeilen er sprake is van een wedstrijd!

 

 

Blijf per e-mail op de hoogte!

Door je aan te melden voor de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws over zeilschool de Morra:
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Hiswa-logo CWO-logo